Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «ΜΕΔΕΩΝ» ιδρύθηκε στις 11-7-1965 (ημερομηνία κατάθεσης αίτησης στο Πρωτοδικείο η 27 Απριλίου 1966, ημερομηνία εγκρίσεως του καταστατικού της από το Πρωτοδικείο Λεβαδείας η 23 Μαίου 1966) από εργαζομένους στην εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Στο άρθρο 2 του καταστατικού της αναφέρονται ως σκοποί τα ακόλουθα: «Η λέσχη σκοπόν έχει την ανάπτυξιν των αθλητικών δραστηριοτήτων εν γένει και ιδία των τμημάτων ποδοσφαίρου, πετοσφαιρίσεως, καλαθοσφαίρας, επιτραπεζίου αντισφαιρίσεως, θαλασσίου σκι και ιστιοπλοΐας, ως και την ψυχαγωγίαν και την εν γένει ηθικήν και πνευματικήν ανάπτυξιν των μελών αυτής διά ποικίλων καλλιτεχνικών, πνευματικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, εκδρομών, διαλέξεων, κινηματογραφικών προβολών, ίδρυσιν βιβλιοθήκης, κυλικείου κ.λπ.»
Ουσιαστικά είναι ο πρώτος σύλλογος, η πρώτη, μη συνδικαλιστική, ένωση προσώπων που ιδρύεται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του προσωπικού στη νεόδμητη πολιτεία των Άσπρων Σπιτιών, το οποίο θα λειτουργούσε παραγωγικά το εργοστάσιο αλουμίνας και αλουμινίου.
Η Λέσχη στεγάστηκε, εξ’ αρχής, στο κτήριο της οδού Νηρέως, πλάι στη θάλασσα, όπου μέχρι και σήμερα λειτουργούν τα γραφεία της.
Τον Μάρτιο του 1967, ο Γιάννης Χριστοφής, από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης, δημοσιεύει στο 1ο τεύχος του περιοδικού «ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΙΣ ΤΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (δίγλωσσο περιοδικό, στα ελληνικά και γαλλικά, το οποίο από το 2ο τεύχος θα φέρει τον οριστικό τίτλο «AL ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ – REVUE») το ακόλουθο σημείωμα, υπό τον τίτλο: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΑΣ «ΜΕΔΕΩΝ». Παραθέτουμε ολόκληρο αυτό το εμβληματικό κείμενο γιατί συνοψίζει την ουσία των αναζητήσεων της ποικιλόμορφης ανθρωπογεωγραφίας που «από τη μια μέρα στην άλλη» κατοίκησε τον μυχό του κόλπου της Αντίκυρας και, χρόνο με το χρόνο, δημιούργησε και δημιουργεί ως σήμερα ένα σύνολο συναδέλφων, συνοικούντων, συμπολιτών, μέσα σε πρωτότυπα πλαίσια κοινωνικής ανθρωπολογίας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΑΣ
Η μικρή μας πόλη ψάχνει να βρει τον εαυτό της. Δημιουργημένη ξαφνικά, από ανθρώπους που ήρθαν από τις τέσσερες άκρες του ορίζοντα, δεν έχει ακόμα την συνοχή, την ενότητα που έχουν άλλες πόλεις και χωριά. Είναι άθροισμα μονάδων μα δεν είναι ακόμα σύνολο.
Κάποτε θα γίνει. Θ’ αποκτήσουμε με τον καιρό ένα αίσθημα συγγενείας, ο καθένας προς τους άλλους.
Θα αισθανθούμε, οι Ασπροσπιτιώτες, με τον καιρό, πως έχουμε διαφορές από τους κατοίκους άλλων πόλεων, άλλων χωριών. Διαφορές στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες …
Κι αυτό θα μας δώσει συναίσθηση της οντότητας μας.
Μα για ν’ αποκτήσουμε μια οντότητα δεν είναι αρκετή η βιολογική μας ύπαρξη. Χρειάζεται η πόλη μας ν’ αποκτήσει τον «πολιτισμό» της. Ν’ αποκτήσει δηλαδή μια πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, χωρίς τις οποίες δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ το όριο του βιολογικού οργανισμού.
Η ύπαρξη του οικονομικών προϋποθέσεων δεν μπορεί παρά να διευκολύνει αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Θέλω μ’ αυτό να πω ότι το γεγονός πως όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλεως έχουν εξασφαλισμένο τον επιούσιό τους, ότι δεν έχουν το άγχος της αύριον, κάνει δυνατό ν’ απασχοληθούν και με κάτι άλλο από τον αγώνα της επιβιώσεως.
Αυτό το «κάτι άλλο», αυτή την υπερύψωση του ανθρώπου πιο ψηλά από την φυσιολογική του ύπαρξη, ελπίζω πως γρήγορα θα την φθάσουμε. Και λέω ελπίζω γιατί αν αυτό δεν συμβή τα συμπεράσματα θα ‘ναι πικρά…
Θα πρέπει σιγά – σιγά να βγει ο καθένας από το εγωκεντρικό καβούκι και ν’ ανταλλάξει το πνεύμα του με το πνεύμα των άλλων, να μιλήσει για το γούστο του και να γνωρίσει το γούστο των άλλων. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι για να πάρουμε από τους άλλους πρέπει και μείς να δώσουμε κάτι.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και δικαιώνεται η ύπαρξη της Λέσχη «Μεδεών».
Μ’ αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε, εδώ και ένα χρόνο, για να δώσουμε στη Λέσχη μας μιαν υπόσταση τέτοια που να γίνει, με τον καιρό, η ψυχή της μικρής μας πόλης.
Το έργο είναι μεγάλο και μακρόπνοο. Χρειάζεται πολλούς ανθρώπους και πολύ καλή θέληση. Είναι απαραίτητο όλοι όσοι αισθανόμαστε την ανάγκη να ζήσουμε σαν άνθρωποι πολιτισμένοι και όχι απλώς σαν πεπτικοί σωλήνες, να δώσουμε λίγο από τον ελεύθερο καιρό μας, να δώσουμε τις γνώσεις μας και την καλή μας θέληση για ν’ αποκτήσουν τ’ Άσπρα Σπίτια τις πολιτισμικές εκδηλώσεις τους και ψυχαγωγία ποιότητος.
Τα πρώτα βήματα της Λέσχης μας είναι ενθαρρυντικά. Αποδείχτηκε ότι οι αντικειμενικοί σκοποί είναι πραγματοποιήσιμοι και το κοινό είναι καλός δέκτης για την ψυχαγωγία ποιότητος.
Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε. Αν το όφελος που θα προκύψει γίνει κατανοητό από όλους μας, ασφαλώς δεν θα μας λείψει η βοήθεια στην προσπάθειά μας αυτή. Και από την μέχρι σήμερα πορεία βλέπω με βεβαιότητα ότι η ιδέα κερδίζει έδαφος.
Γιάννης Χριστοφής
Η διακονία των αθλητικών δραστηριοτήτων υπήρξε πρωταρχική στόχευση των Διοικητικών Συμβουλίων της Λέσχης.
Κύριο μέλημα κατ’ αρχήν, η παροχή δυνατοτήτων άθλησης των εργαζομένων και των οικογενειών τους που όμως σταδιακά οδήγησε ως και στην ανάδειξη βαλκανιονικών και αθλητών πανελληνίων επιδόσεων.
Πιό συγκεκριμένα ο στίβος ανέδειξε αθλητές με Πανελλήνιες νίκες, η ομάδα Υδατοσφαίρισης ειχε φτάσει μέχρι τη Β' Εθνική κατηγορία, η ομάδα Χειροσφαίρισης είχε παρουσία 2 ετών στην Α' Εθνική κατηγορία, στην Σκοποβολή Πανελλήνιες διακρίσεις με στόχο στην Ολυμπιάδα του 2004 να έχουμε συμμετοχή και δικού μας αθλητή.
Τέλος ο Σύλλογος μας έχει διοργανώσει Πανελλήνιους αγώνες με σκάφη 420, υδατοσφαίρισης, αντισφαίρισηςσκοποβολής και τουρνουά Beach Volley ΤΡΙΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ (STAR CUP *** συνδιοργάνωση με το κανάλι ΣΤΑΡ Kεντρικής Ελλάδος).
Όμως η Λέσχη έχει να επιδείξει και σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα και παρέμβαση στην τοπική κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1965 μέχρι το τέλος της 10ετίας του 1970, οπότε συντελέστηκε η δημιουργία πολιτιστικών, εθνικοτοπικών και άλλων συλλόγων, ο ΜΕΔΕΩΝ απετέλεσε τον μοναδικό φορέα πολιτιστικής παρέμβασης στο χώρο των Άσπρων Σπιτιών και της Αντίκυρας.
Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες στιγμές της πολιτιστικής διαδρομής της Λέσχης μας:
Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Γαϊτη και παρουσία του μεγάλου ζωγράφου στο κτήριο της Λέσχης το 1966.
Ρεσιτάλ του βαρύτονου Ανδρέα Κουλουμπή, του κιθαρίστα Γιάννη Μανωλιδάκη και δύο εμφανίσεις του κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα και μαθητών του.
Διαλέξεις της Edith Desaleux για τον Picasso, τον Gauguin και την ιστορία του Bateau Lavoir.
Θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων γάλλων και ελλήνων κατοίκων της πόλης.
Παρουσία του Πειραματικού Μπαλέτου Αθηνών με τον Γιάννη Μέτση.
Θεατρικές παραστάσεις από το «Άρμα Θέσπιδος» και τον θίασο «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες».
Δραστηριοποίηση της Εφορείας Κινηματογράφου, με αποτέλεσμα το 1971 η Λέσχη να γίνει μέλος της ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και να φέρει σε επαφή τους κατοίκους της περιοχής με ό,τι καλύτερο παρουσίασε ο ελληνικός και διεθνής κινηματογράφος για 15 περίπου χρόνια με θεματικά αφιερώματα –όπως η εβδομάδα ιταλικού νεορεαλισμού- και συζητήσεις μετά τις προβολές, πολλές φορές παρουσία ελλήνων σκηνοθετών που επισκέπτονταν τα Άσπρα Σπίτια.
Η Λέσχη, τέλος, λειτούργησε για δύο 10ετίες δανειστική βιβλιοθήκη διαθέτοντας σημαντικούς τίτλους στα ράφια της.